|
Post by sotirist on May 22, 2018 18:19:24 GMT 2
Αν καει μοτερ φιλε ειναι σιγουρη πτωση. Το μονο που θυμαμαι ειναι οτι οταν το ειχα φτασει στα 900 μετρα και εχασε εικονα και σημα , μπηκε σε RTH μονο του και στα 750 μετρα που ξανα συνδεθηκε σταματησε το και εμεινε στο hover. Για τα αλλα δεν θυμαμαι να σου πω Ωχχχ.... τι είπες τώρα, με καμένο μοτέρ μπαμ και κάτω ε; Ξέρει κάποιος τι κάνουμε, σε πόσες ώρες πτήσης προβλέπεται αλλαγή υλικού; Πάντως δεν ξέρω τι διαφορά έχει το να χάσει το σήμα λόγω απόστασης ή αν κλείσει η Τ/Κ κανονικά σε κάθε περίπτωση αφού χάνει την ενδοεπικοινωνία θα έπρεπε να μπαίνει σε RTH. Εγώ πάντως φοβάμαι, κάποια μέρα θα το στείλω μακριά αλλά πάνω από έναν ερημικό χωματόδρομο και από κάτω θα είναι άτομο με μηχανάκι να το παρακολουθεί, αν χαθεί και δεν γυρίσει, αν κάτσει από μπαταρία τουλάχιστο να το δει που θα κατέβει. Αλλο το κλεινω το ΤΧ και αλλο χανω το σημα ΤΧ στα 2,4G (μονον αυτο ελεγχει σαν fail safe το 501 σε οτι αφορα επικοινωνια, οχι το FPV). Στην πρωτη περιπτωση ειναι σχετικα αργη η ενεργοποιηση του RTH ενω στην αλλη αμεσο. Σ
|
|
|
Post by sotirist on May 22, 2018 20:46:12 GMT 2
H501 Αποτυχίες - fail safes, τρόποι πτήσης και μπαταρίες! [Μακρυυυυ post...]
Ένας φίλος έγραψε νωρίτερα για το πώς το 501 του απέτυχε να εισέλθει στο RTH failsafe όταν η μπαταρία του ελεγκτή του “πέθανε” και πετούσε σε λειτουργία ALT Hold. Σκοπός αυτού του πόστ είναι να ξεκαθαρίσουμε μερικά σημεία σχετικά με τις αποτυχίες - τα fail safes, τους τρόπους πτήσης και τις τάσεις των μπαταριών!
1. Failsafes. Υπάρχουν αρκετοί μηχανισμοί Failsafe τόσο στο σκάφος όσο και στον ελεγκτή.
Α) Απώλεια σήματος ελέγχου (2.4Ghz). (Σκάφος) Όταν το σήμα ελέγχου πέσει κάτω από ένα αποδεκτό όριο χρήσης, το Quad ενεργοποιεί αυτόματα στο RTH. Αυτό θα είναι πιο αισθητό όταν πετάτε εκτός εμβέλειας. Το 501 σταματά, προσανατολίζει τον εαυτό του να κατευθύνεται μακριά από σας και αρχίζει να επιστρέφει προς τα πίσω. Εάν το ύψος είναι μικρότερο από 10 μέτρα, πρώτα θα ανέβει γρήγορα σε αυτό το ύψος. Κατά την ανάκτηση του ελέγχου, καθώς πλησιάζει, επανέρχεται πίσω σε όποιο τρόπο πτήσης ήταν πριν την απώλεια και δεχεται εντολές και πάλι από τον ελεγκτή (εσύ!). Αυτό μπορεί να δίνει την εντύπωση ότι έχει ....μυαλό δικό του.....και δεν ανταποκρίνεται πραγματικά στις εντολές σας (που ισχύει μερικές φορές). Η απώλεια σήματος ελέγχου μπορεί επίσης να συμβεί λόγω παρεμβολών 2,4 GHz και απώλειας ισχύος ελεγκτή. Η απώλεια ισχύος του ελεγκτή είναι εύκολο να δοκιμαστεί. Απλά σβήστε τον ελεγκτή! Το quad θα εισέλθει στη λειτουργία RTH και θα κάνει ό, τι λέει στο κουτί. Μόλις οι κινητήρες είναι οπλισμένοι, απώλεια σήματος (για οποιονδήποτε λόγο), θα ενεργοποιήσει κανονικά το RTH. Αυτό είναι ανεξάρτητα (εκτός από μερικά ειδικά σενάρια - δείτε αργότερα) της λειτουργίας πτήσης που μπορεί να είναι GPS, ALT HOLD ή MAN. ΠΡΟΣΟΧΗ: Εάν οπλίσετε τους κινητήρες, αφήνοντας το quad καθισμένο στο έδαφος και στη συνέχεια διακόψετε την ισχύ του Controller, το quad θα εισέλθει στο RTH. Το πρώτο μέρος του RTH είναι πάντα να ανέλθει σε 10 μέτρα αν είναι χαμηλότερα. Επομένως, το quad θα απογειωθεί αμέσως. Εάν είχε “κουμπώσει” καλά στο GPS θα πετάξει απλά πάνω από το κεφάλι σας και στη συνέχεια αργά θα κατεβαίνει. Εάν δεν είχε καλό κούμπωμα, θα πετάξει απλά σε μια τυχαία κατεύθυνση για οπουδήποτε νομίζει ότι το home μπορεί να είναι :-(. Πάντα αντιμετωπίζετε ένα οπλισμένο quad με τον σεβασμό που του αξίζει.
B) Χαμηλή τάση (LVF) (μπαταρία Quad σκάφους) Όταν η τάση της μπαταρίας πτήσης πέσει σε 7V, ο ελεγκτής εμφανίζει μια κόκκινη "μπάρα μπαταρίας". Τα πίσω φώτα στο quad αναβοσβήνουν επίσης κόκκινα. Αυτή είναι μια ένδειξη ότι ήρθε η ώρα να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να φτάσουμε στο σπίτι και την προσγείωση. Η κόκκινη ράβδος είναι λίγο ανακριβής και έχει μια σκληρή δουλειά, να αντιμετωπίζει την τάση πτώσης της μπαταρίας 10C. Αυτό χειροτερεύει σταδιακά καθώς θερμαίνεται η μπαταρία, μειώνεται η τάση των ακροδεκτών, αυξάνεται το ρεύμα φορτίου και αυξάνεται η εσωτερική αντίσταση (μια θετική ανατροφοδότηση :-()
Μόλις φτάσει στα 6,5v, το Quad εισέρχεται στο σύστημα χαμηλής τάσης (LVF). Το LVF είναι όταν το quad κατεβαίνει και προσγειώνεται μόνο του. Μπορείτε να προσπαθήσετε να πετάξετε, αλλά θα έχετε μόνο λίγα δευτερόλεπτα πριν τερματιστεί πλήρως το quad. Δεν θέλεις ποτέ να μπεις σε αυτήν την καταστας. Εάν είστε πολύ μακριά από το σπίτι θα πρέπει να πάτε και να ψάξετε για το quad, οδηγεί σε μείωση της χωρητικότητας της μπαταρίας, τη μακροζωία μαζί με ενδεχομένως επικίνδυνη θέρμανση των κυττάρων cells.
Γ) Μη αυτόματη λειτουργία Failsafe (MMFS) Αυτό συμβαίνει όταν το quad συνεχίζει να αυξάνει το υψόμετρο (ή την ατμοσφαιρική πίεση να πέφτει), ενώ ο χειριστής το διατάζει να κατέβει και να εφαρμόσει γκάζι πλήρους πτώσης. Το MMFS ρίχνει το quad στη χειροκίνητη λειτουργία, ωστόσο αυτό δεν είναι η χειροκίνητη λειτουργία manual mode που θα επιλέξετε από τον ελεγκτή. Σε MMFS, ακόμη και με ένα μεσαίο γκάζι, το quad θα κατέβει αρκετά γρήγορα. Θα χρειαστεί να εφαρμόσετε πλήρες γκάζι για να κρατήσετε το quad στον αέρα και ακόμη και τότε πιθανότατα δεν θα είναι αρκετό. Δεν είναι ισοδύναμο της πτήσης σε χειροκίνητη λειτουργία. Το MMFS κατά τη γνώμη μου υπερισχύει του RTH Failsafe. Η θανάτωση της ισχύος του ελεγκτή ΔΕΝ επικαλείται RTH. Είναι πιο παρόμοια με την LVF. Ο μόνος τρόπος για να ανακτήσετε τη μορφή MMFS είναι να επανεκκινήσετε το quad. Είναι μια φρικτή, περιττή αποτυχία και θα συμβεί τακτικά εάν πετάτε Alt Hold ή χειροκίνητη λειτουργία και όπως κάποιες αθλητικές πτήσεις.
Δ) Χαμηλή τάση του ελεγκτή
Αυτός είναι ένας ελεγκτής fail safe χαμηλής τάσης controller. Ο ελεγκτής προσπαθεί να είναι αρκετά έξυπνος με τη διαχείριση μπαταριών. Ανιχνεύει εάν έχετε συνδέσει 4xAA ή 2S lipo και προσαρμόζει ανάλογα τη γραμμή τάσης. Αυτό οδηγεί σε κάποια σύγχυση, καθώς κάθε μπάρα στην οθόνη μπορεί να υποδεικνύει διαφορετική τάση, ανάλογα με την τάση εκκίνησης κατά την ενεργοποίηση. Στην αρχή κάθε πτήσης είναι καλύτερο να ελέγξετε την πραγματική τάση μπαταρίας. Αυτό γίνεται εύκολα πατώντας τα κουμπιά από τα τα δύο joysticks ταυτόχρονα με την ενεργοποίηση του ελεγκτή. Όταν τροφοδοτείται από κυψέλες AA NiMH, 2 ράβδοι συσσωρευτών εμφανίζονται συνήθως σε ~ 4,4 V Αυτό είναι πολύ κοντά στο γρήγορο στάδιο απορρίψεως της καμπύλης εκφόρτισης. Στο 4.1V εμφανίζεται μία μπάρα. Αυτό δεν θα διαρκέσει πολύ, καθώς η μπαταρία πλησιάζει γρήγορα στην εξάντληση.
Σε 4.0v ο ελεγκτής αποτυγχάνει. Απενεργοποιεί τη συσκευή ισχυρής χρήσης ρεύματος, δηλαδή την οθόνη FPV και το LED τροφοδοσίας αναβοσβήνει με κόκκινο χρώμα.
Ο ελεγκτής παραμένει σε πλήρη λειτουργία έως ότου η μπαταρία δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει. Μπορείτε να πετάξετε κανονικά (έχω πετάξει για πάνω από 10 λεπτά και στη συνέχεια παραιτηθεί από την πλήξη) μέχρι να “πεθάνει” ο ελεγκτής. Αυτό είναι σημαντικό να το γνωρίζουμε. Ακριβώς επειδή δεν έχετε καμία οθόνη δεν σημαίνει ότι έχετε χάσει τον έλεγχο. Το quad θα απαντήσει ευχαρίστως σε οποιαδήποτε εντολή του δίνετε και θα απαντήσει σε έναν χειριστή που επικαλείται RTH από τον ελεγκτή. Προφανώς, όταν ο ελεγκτής πεθάνει πλήρως (η ΚΟΚΚΙΝΗ LED σβήνει) το quad θα κάνει RTH, όπως κάτω από την κανονική απώλεια σήματος ελέγχου.
Πίσω στην αρχή
Επιστρέφοντας στο αρχικό ζήτημα που προκάλεσε αυτό. Ο Φίλος πετούσε σε λειτουργία ALT Hold όταν ο ελεγκτής του απέτυχε λόγω της χαμηλής τάσης της μπαταρίας. Υπολόγισε ότι ο ελεγκτής του είχε πράγματι “πεθάνει”. Αυτή δεν ήταν όμως η περίπτωση. ήταν ακόμα σε πλήρη έλεγχο, αλλά χωρίς οθόνη τηλεμετρίας ή FPV. Δεν το γνώριζε αυτό ο φίλος και άφησε το quad για να παρασυρθεί από τον άνεμο μόνο του. Αν ο ελεγκτής πέθανε πραγματικά, το Quad θα είχε εισέλθει στο RTH FS. Όταν άλλαξε τις μπαταρίες, το quad θα είχε πάει αμέσως στην απώλεια ελέγχου FS και θα ξεκινούσε ένα RTH. Όταν ο φίλος κατόρθωσε να αντικαταστήσει τις μπαταρίες και να ανάψει το ΤΧ, το quad θα επιστρέψει αμέσως στη λειτουργία που είχε τεθεί τελευταία (ή καινούργια, αν οι διακόπτες του ελεγκτή έχουν αλλάξει), καθώς αυτό το failsafe είναι ενεργό μόνο ενώ έχει χαθεί το σήμα. Το μάθημα που πρέπει να μάθουμε είναι ότι η αποτυχία σήματος είναι ενεργή σε κάθε κανονική λειτουργία πτήσης που ενεργοποιείται από τον χειριστή. Το FailSafe του ΤΧ ΔΕΝ σταματά να πετάτε και να διοικείτε το quad.
Εάν πάρετε ένα κόκκινο φως που αναβοσβήνει, πετάξτε πίσω ή χτυπήστε RTH εάν αισθάνεστε ότι δεν είστε άνετοι να το οδηγήσετε χωρίς fpv και τηλεμετρία. Ουυυυφ
Αυτα από την hubsan Σ
|
|
|
Post by Frontier on May 22, 2018 21:05:57 GMT 2
sotirist: Πολύ καλό και χρήσιμο μήνυμα, το έβαλα και αυτό ως παραπομπή στο πρώτο μήνυμα του νήματος.
|
|
|
Post by Hlias Virtual rise-SUN-set on May 22, 2018 21:31:39 GMT 2
χααχαχαχ sorry ρε φιλε αλλα δεν ειναι τωρα λυση αυτη , το να βαλεις δηλαδη φιλο σου με μηχανακι να το κυνηγαει. Αν το κανεις καλο compass calibration δεν προκειτε να το χασεις . Την ΤΚ για πιον λογο να την κλεισης ομως δεν καταλαβα? Στην χειροτερη παρε ενα gps tracker σαν αυτο που πηρα και εγω , και βαλτο πανω και αν γινει στραβη και πεσει η κανει κανενα flyaway το βρισκεις κατευτιαν απο τον χαρτη στην εφαρμογη Εεεεε βρε συ dream_master, φυσικά και δεν είναι λύση, ούτε είναι κάτι που μπορεί να γίνεται συνέχεια, αυτό μπορεί να γίνει μια φορά υπό κάποιες συνθήκες για μια δοκιμή απόστασης με ασφαλή τρόπο, αλίμονο αν σε κάθε πτήση ακολουθούμε το drone με μηχανάκι. Την Τ/Κ δεν είπα ότι θα την κλείσω για πλάκα, την έκλεισα για να δω πως μπαίνει σε διαδικασία RTH όταν χάνει την επαφή. Το gps track εννοείται ότι είναι η σωστή λύση, αν δεν έχουμε κάτι τέτοιο υπάρχει ένας τρόπος μια τελευταία ελπίδα για το στίγμα, αν τραβάμε στην κρίσιμη απόσταση τακτικά φωτό την οθόνη, έτσι έχουμε τις συντεταγμένες του σκάφους στο περίπου πριν χαθεί. Τέλος π. παιδιά, αυτά είναι σενάρια, εγώ μια δοκιμή έκανα και έθεσα τις απορίες μου.
|
|
|
Post by sotirist on May 22, 2018 21:46:31 GMT 2
χααχαχαχ sorry ρε φιλε αλλα δεν ειναι τωρα λυση αυτη , το να βαλεις δηλαδη φιλο σου με μηχανακι να το κυνηγαει. Αν το κανεις καλο compass calibration δεν προκειτε να το χασεις . Την ΤΚ για πιον λογο να την κλεισης ομως δεν καταλαβα? Στην χειροτερη παρε ενα gps tracker σαν αυτο που πηρα και εγω , και βαλτο πανω και αν γινει στραβη και πεσει η κανει κανενα flyaway το βρισκεις κατευτιαν απο τον χαρτη στην εφαρμογη Εεεεε βρε συ dream_master, φυσικά και δεν είναι λύση, ούτε είναι κάτι που μπορεί να γίνεται συνέχεια, αυτό μπορεί να γίνει μια φορά υπό κάποιες συνθήκες για μια δοκιμή απόστασης με ασφαλή τρόπο, αλίμονο αν σε κάθε πτήση ακολουθούμε το drone με μηχανάκι. Την Τ/Κ δεν είπα ότι θα την κλείσω για πλάκα, την έκλεισα για να δω πως μπαίνει σε διαδικασία RTH όταν χάνει την επαφή. Το gps track εννοείται ότι είναι η σωστή λύση, αν δεν έχουμε κάτι τέτοιο υπάρχει ένας τρόπος μια τελευταία ελπίδα για το στίγμα, αν τραβάμε στην κρίσιμη απόσταση τακτικά φωτό την οθόνη, έτσι έχουμε τις συντεταγμένες του σκάφους στο περίπου πριν χαθεί. Τέλος π. παιδιά, αυτά είναι σενάρια, εγώ μια δοκιμή έκανα και έθεσα τις απορίες μου. Εγώ που πετάω σε θάλασσες δεν χρειάζομαι τον tracker νομίζω...Ξέρω που θα πέσει...🙃
|
|
|
Post by Hlias Virtual rise-SUN-set on May 22, 2018 21:46:56 GMT 2
Σωτήρη πολύ καλές οι επεξηγήσεις αν και στο ίδιο κείμενο υπάρχουν αντιφάσεις.
"...Απλά σβήστε τον ελεγκτή! Το quad θα εισέλθει στη λειτουργία RTH και θα κάνει ό, τι λέει στο κουτί..." "...Μόλις οι κινητήρες είναι οπλισμένοι, απώλεια σήματος (για οποιονδήποτε λόγο), θα ενεργοποιήσει κανονικά το RTH..." Σε μένα δεν ίσχυσε το (για οποιονδήποτε λόγο) αφού δεν μπήκε σε RTH όταν έκλεισα την Τ/Κ. Ίσως η μόνη εξήγηση είναι (όπως είπατε κάπου) ότι ήταν κοντά στην Τ/Κ οπότε θεώρησε σκόπιμο να μην κάνει πίσω και να κατέβει.
Ανησυχητικό είναι και αυτό το κομμάτι: Γ) Μη αυτόματη λειτουργία Failsafe (MMFS) ........... Η θανάτωση της ισχύος του ελεγκτή ΔΕΝ επικαλείται RTH. Είναι πιο παρόμοια με την LVF. Ο μόνος τρόπος για να ανακτήσετε τη μορφή MMFS είναι να επανεκκινήσετε το quad. Είναι μια φρικτή, περιττή αποτυχία και θα συμβεί τακτικά εάν πετάτε Alt Hold ή χειροκίνητη λειτουργία και όπως κάποιες αθλητικές πτήσεις.
|
|
|
Post by Hlias Virtual rise-SUN-set on May 22, 2018 21:53:22 GMT 2
sotirist: Εγώ που πετάω σε θάλασσες δεν χρειάζομαι τον tracker νομίζω...Ξέρω που θα πέσει...🙃 Έλαααα μην τα γλωσσοτρώμε!! Α, Σωτήρη δεν ήθελα να το γράψω αλλά ας το πω τώρα, ο μαιμουδιάρης ο Limskey κάνει απίστευτα πράγματα, την Κυριακή το απόγευμα το πέταξα, είχε και αέρα μάλιστα κανένα 4ρι σίγουρα, αν σας πω ότι έβγαλε 25 λεπτά πτήση μονοκόμματη; είναι δυνατόν; κουφάθηκα...
|
|
|
Post by sotirist on May 22, 2018 22:01:15 GMT 2
Σωτήρη πολύ καλές οι επεξηγήσεις αν και στο ίδιο κείμενο υπάρχουν αντιφάσεις. "...Απλά σβήστε τον ελεγκτή! Το quad θα εισέλθει στη λειτουργία RTH και θα κάνει ό, τι λέει στο κουτί..." "...Μόλις οι κινητήρες είναι οπλισμένοι, απώλεια σήματος (για οποιονδήποτε λόγο), θα ενεργοποιήσει κανονικά το RTH..." Σε μένα δεν ίσχυσε το (για οποιονδήποτε λόγο) αφού δεν μπήκε σε RTH όταν έκλεισα την Τ/Κ. Ίσως η μόνη εξήγηση είναι (όπως είπατε κάπου) ότι ήταν κοντά στην Τ/Κ οπότε θεώρησε σκόπιμο να μην κάνει πίσω και να κατέβει. Ανησυχητικό είναι και αυτό το κομμάτι: Γ) Μη αυτόματη λειτουργία Failsafe (MMFS) ........... Η θανάτωση της ισχύος του ελεγκτή ΔΕΝ επικαλείται RTH. Είναι πιο παρόμοια με την LVF. Ο μόνος τρόπος για να ανακτήσετε τη μορφή MMFS είναι να επανεκκινήσετε το quad. Είναι μια φρικτή, περιττή αποτυχία και θα συμβεί τακτικά εάν πετάτε Alt Hold ή χειροκίνητη λειτουργία και όπως κάποιες αθλητικές πτήσεις. Στη δίκη σου περιπτωση hlias, νομίζω: - το 1 που λες ισχύει, αλλά ήταν κοντά στο home. Θα έχει ίσως αξία να το άφηνες, αν και μαλλον θα έκανε hover πιστεύω αφού δεν ήρθε στο λεπτο - Το 2 από πάνω το λέει γιατί υπάρχουν περιπτώσεις που το σκάφος φεύγει μόνο του για να πάει στο ύψος RTH, αν χάσει την επικοινωνία με το ΤΧ ή ανοίξεις το σκάφος με κλειστό ΤΧ. Επίσης υπάρχει και το άλλο μέγα σφάλμα, να πατήσεις RTH σε non GPS mode. - MMFS ενεργοποιείται σε ALT & MANUAL mode, όχι σε GPS mode (που θεωρώ ότι ησουν). Δεν είναι όλα δύσκολα. Πτήσεις χρειάζονται... Σ
|
|
|
Post by sotirist on May 22, 2018 22:03:05 GMT 2
sotirist: Εγώ που πετάω σε θάλασσες δεν χρειάζομαι τον tracker νομίζω...Ξέρω που θα πέσει...🙃 Έλαααα μην τα γλωσσοτρώμε!! Α, Σωτήρη δεν ήθελα να το γράψω αλλά ας το πω τώρα, ο μαιμουδιάρης ο Limskey κάνει απίστευτα πράγματα, την Κυριακή το απόγευμα το πέταξα, είχε και αέρα μάλιστα κανένα 4ρι σίγουρα, αν σας πω ότι έβγαλε 25 λεπτά πτήση μονοκόμματη; είναι δυνατόν; κουφάθηκα... Μπράβο, τα καλύτερα...καλά κάνεις και τα μοιράζεσαι μαζί μας👍.. Άλλωστε χημεία είναι, ότι θέλει κάνει..μπορεί ο limskey να έκανε καλύτερο κοκτέιλ...χα χα Εγω έχω φτάσει με τι 23’5 λεπτά αλλά όχι νεκρή η μπαταρια..
|
|
|
Post by john1975 on May 24, 2018 16:36:03 GMT 2
Καλησπέρα για να αφήσουμε την μπαταρία πάνω από 7 ήμερες την βάζουμε σε διαδικασία συντήρηση. Έχω τον B6 mini επιλέγω LiPo STORAGE στην παρακάτω εικόνα είναι οι επιλογές μου, είναι εντάξει?
|
|
|
Post by Hlias Virtual rise-SUN-set on May 24, 2018 18:23:59 GMT 2
Καλησπέρα για να αφήσουμε την μπαταρία πάνω από 7 ήμερες την βάζουμε σε διαδικασία συντήρηση. Έχω τον B6 mini επιλέγω LiPo STORAGE στην παρακάτω εικόνα είναι οι επιλογές μου, είναι εντάξει? Γιάννη έχω διαβάσει διαφορετικές απόψεις, άλλος λέει να είναι στο 30-50% και άλλος στο 50-70%. Όπως και να 'χει το 50% παίζει ως "ασφαλές" ποσοστό οπότε βάλε 1350mA Όταν είχα αυτόν τον φορτιστή εκεί τις άφηνα, τώρα που δεν τον έχω τις φορτίζω 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου και τις αφήνω, μετά τις τερματίζω την ημέρα της πτήσης, αυτό είχε προτείνει και ο Frontier. Όταν ξαναπάρω φορτιστή περίπου στο 50% θα τις αφήνω εκτός αν κάποιο μέλος πιο έμειρο προτείνει κάτι άλλο.
|
|
|
Post by sotirist on May 24, 2018 19:00:16 GMT 2
Καλησπέρα για να αφήσουμε την μπαταρία πάνω από 7 ήμερες την βάζουμε σε διαδικασία συντήρηση. Έχω τον B6 mini επιλέγω LiPo STORAGE στην παρακάτω εικόνα είναι οι επιλογές μου, είναι εντάξει? Στο 50% είναι μια χαρά john1975...
|
|
|
Post by Hlias Virtual rise-SUN-set on May 25, 2018 19:13:55 GMT 2
Δεν βρίσκω σχετικό post και το ρωτάω εδώ μιας και το παρακολουθώ. Στα φτηνά drone όπως αυτό ΕΔΩ τι συμβαίνει αν βγει εκτός εμβέλειας; Γενικά, υπάρχει "κανόνας" τι κάνουν σε τέτοια περίπτωση όλα, ή εξαρτάται από το μοντέλο;
|
|
|
Post by Frontier on May 25, 2018 19:17:50 GMT 2
Δεν βρίσκω σχετικό post και το ρωτάω εδώ μιας και το παρακολουθώ. Στα φτηνά drone όπως αυτό ΕΔΩ τι συμβαίνει αν βγει εκτός εμβέλειας; Γενικά, υπάρχει "κανόνας" τι κάνουν σε τέτοια περίπτωση όλα, ή εξαρτάται από το μοντέλο. Για το H501S, εφόσον πετάς σε GPS mode, ενεργοποιείται RTH (εννοείται ότι η απόσταση RC - αεροσκάφους είναι πάνω από 20 μέτρα). Εάν πετάς σε altitude hold, ΔΕΝ ενεργοποιεί RTH και κάνει hover μέχρι είτε να ξαναβρεθεί εντός εμβέλειας ή να πέσει η μπαταρία κάτω από τα 6.6V οπότε και θα κάνει αυτόματη προσγείωση. Τα απλά (χωρίς προγραμματιζόμενο FC) non-GPS πολυκόπτερα και παιχνίδια, μόλις βρεθούν εκτός εμβέλειας απλά σταματούν τα μοτέρ και πέφτουν.
|
|
|
Post by Hlias Virtual rise-SUN-set on May 25, 2018 19:28:53 GMT 2
...μόλις βρεθούν εκτός εμβέλειας απλά σταματούν τα μοτέρ και πέφτουν...; Μα είναι δυνατόν, είναι σίγουρο; αναρωτιέμαι γιατί δεν μένουν σε πτήση τουλάχιστο μέχρι εξαντλήσεως της μπαταρίας...
|
|
|
Post by Frontier on May 25, 2018 19:39:37 GMT 2
...μόλις βρεθούν εκτός εμβέλειας απλά σταματούν τα μοτέρ και πέφτουν...; Μα είναι δυνατόν, είναι σίγουρο; αναρωτιέμαι γιατί δεν μένουν σε πτήση τουλάχιστο μέχρι εξαντλήσεως της μπαταρίας... Γιατί απλούστατα δεν έχουν GPS - και κάποια δεν έχουν και βαρόμετρο - οπότε εάν εξακολουθούν να λειτουργούν τα μοτέρ, θα παρασυρθούν από τον αέρα (αφού δεν μπορούν να κρατήσουν την θέση τους) και ένας Θεός ξέρει που θα πέσουν.
|
|
|
Post by Hlias Virtual rise-SUN-set on May 25, 2018 20:17:14 GMT 2
Να ρωτήσω κάτι τελευταίο και αφελές; Όταν λέμε πέφτουν αυτό γίνεται με ελεύθερη πτώση (ξαφνικό κλείσιμο μοτέρ) ή κατεβαίνουν ας πούμε λίγο ομαλά κρατώντας λίγες στροφές πριν σβήσουν;
|
|
|
Post by Frontier on May 25, 2018 20:21:13 GMT 2
Να ρωτήσω κάτι τελευταίο και αφελές; Όταν λέμε πέφτουν αυτό γίνεται με ελεύθερη πτώση (ξαφνικό κλείσιμο μοτέρ) ή κατεβαίνουν ας πούμε λίγο ομαλά κρατώντας λίγες στροφές πριν σβήσουν; Το 95% - για να μην πω το 99% - κάνουν ελεύθερη πτώση.
|
|
|
Post by kotsak on May 27, 2018 15:31:58 GMT 2
Καλησπέρα για να αφήσουμε την μπαταρία πάνω από 7 ήμερες την βάζουμε σε διαδικασία συντήρηση. Έχω τον B6 mini επιλέγω LiPo STORAGE στην παρακάτω εικόνα είναι οι επιλογές μου, είναι εντάξει? Στο 50% είναι μια χαρά john1975...
|
|
|
Post by Hlias Virtual rise-SUN-set on May 28, 2018 22:39:08 GMT 2
Έκανα μια πτήση χτες, επιβεβαιώνω ότι το σκάφος μπαίνει σε RTH όταν κλείνει η Τ/Κ απλά όντως θέλει να βρίσκεται σε κάποια απόσταση από την Τ/Κ πάνω από 20-30 μ. όταν χάνει το σήμα περιμένει λίγο, ούτε ένα λεπτό και γυρίζει "σπίτι"...
|
|
|
Post by john1975 on May 29, 2018 15:46:10 GMT 2
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Πάντως ο B6mini όταν φορτίζει και πατήσουμε το δεξιό βελάκι μας δείχνει την τάση σε κάθε κελί. Άπλα πληροφοριακά.
|
|
|
Post by Hlias Virtual rise-SUN-set on May 29, 2018 16:40:35 GMT 2
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Πάντως ο B6mini όταν φορτίζει και πατήσουμε το δεξιό βελάκι μας δείχνει την τάση σε κάθε κελί. Άπλα πληροφοριακά. Μόνο μην πατήσεις καταλάθος το STOP διότι βγαίνει από το menu και κόβει την φόρτιση, την ξαναβάζεις πάλι βέβαια αλλά χάνεις την αρχική ένδειξη της ποσότητας ρεύματος.
|
|
|
Post by sotirist on May 29, 2018 20:43:45 GMT 2
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Πάντως ο B6mini όταν φορτίζει και πατήσουμε το δεξιό βελάκι μας δείχνει την τάση σε κάθε κελί. Άπλα πληροφοριακά. Δεν έχω τον συγκεκριμένο φορτιστή, αλλά μαλλον και το αριστερό βελάκι και το start κάτι θα κάνουν κατά τη διάρκεια της φόρτισης...Δοκίμασε το...
|
|
|
Post by sotirist on May 30, 2018 20:19:59 GMT 2
@hlias & John,
Σαν πιο “φρεσκοι” στις πτήσεις με το 501 αλλά με ικανές ώρες αν κρίνω από τις αναρτήσεις, είναι σημαντικό να μας μεταφέρετε τις εντυπώσεις σας, την πρόοδο που σίγουρα έχετε και τους όποιους προβληματισμούς, εάν υπάρχουν βέβαια.
Πεταω συχνά το 501 και παρόλο που είναι λίγο πίσω τεχνολογικά, εξακολουθεί να με εκπλησει με τις δυνατότητες του...😏
Εγω το μόνο που έχω να του “καταλογισω” είναι το βίντεό του, λόγω της έλλειψης gimbal ή έστω stabilizer μέσω λογισμικού, πράγμα που το περίμενα, αλλά λόγω των άλλων πτηνών, η διαφορά φαίνεται τώρα...και οι λύσεις με άλλο gimbal που έχω δει είναι ...ερασιτεχνικές κατ` ελάχιστο..
Κατα τα άλλα, με τα πάντα μαμά έχω πάει δυο χλμ και επέστρεψα με 10% μπαταρια υπόλοιπο. Δεν μασάει το συγκεκριμένο με τίποτα και με τα έξτρα λεπτά που εχεις Hlias θα είσαι σούπερ εν καιρω...
Σ
|
|
|
Post by Hlias Virtual rise-SUN-set on May 30, 2018 21:51:37 GMT 2
Σωτήρη ευχαριστώ... Αναφέρω όσο πιο συχνά μπορώ ότι παρατηρώ και ρωτάω επίσης, μου αρέσει το Forum (όχι ως περιβάλλον που ποτέ δεν χώνεψα) υπάρχει προθυμία και ευγένεια από τα μέλη. Εσύ και ο Frontier ήσασταν οι καταλυτικοί παράγοντες που πήρα Η501, κοίταζα το BAYANGTOYS X21, το AOSENMA CG035 και το JJPRO X3 αλλά για πολύ συγκεκριμένους λόγους δεν τα επέλεξα. Στο Η501 το πτητικό μέρος, η ευκολία στη χρήση με το FPV κλπ, η εμβέλεια είναι τα δυνατά σημεία, όντως το θέμα κάμερα είναι στα μείον, με προβλημάτιζε. Στην ουσία μιλάμε για ένα drone με 120€ περίπου, τόσο θα έκανε αν δεν είχε τη μόνιτορ Τ/Κ οπότε προσωπικά δεν περιμένω να είναι MAVIC...! Αυτά περίπου έγραψα και στην κριτική μου στο gearbest, η κάμερα δεν έχει την απόδοση για 1080p, εντάξει καθαρή είναι αλλά έχει θέματα με Jellio, τρέμουλο, κατεύθυνση και καμπυλότητα. Τελικά και η μεγάλη απόσταση είναι μάλλον ένα καπρίτσιο μας, πόσες φορές θα χρειαστεί να στείλουμε το σκάφος τόσο μακριά; Πάντως κάποια στιγμή θα του βάλω και τις δύο μπαταρίες, η μία από κάτω, θα δοκιμάσω, ίσως χρειαστεί να τις ενώσω με δίοδο χαμηλής αντίστασης (στα +) ώστε η μια να μην μπορεί να τραβήξει από την άλλη. Τέλος π. είναι ένα πολύ ωραίο παιχνίδι, προσπαθώ να το κατευθύνω μόνο με το δεξί για να μην έχει τα απότομα στριψίματα που δεν μου αρέσουν καθόλου
|
|
|
Post by sotirist on May 31, 2018 10:37:19 GMT 2
Σωτήρη ευχαριστώ... Αναφέρω όσο πιο συχνά μπορώ ότι παρατηρώ και ρωτάω επίσης, μου αρέσει το Forum (όχι ως περιβάλλον που ποτέ δεν χώνεψα) υπάρχει προθυμία και ευγένεια από τα μέλη. Εσύ και ο Frontier ήσασταν οι καταλυτικοί παράγοντες που πήρα Η501, κοίταζα το BAYANGTOYS X21, το AOSENMA CG035 και το JJPRO X3 αλλά για πολύ συγκεκριμένους λόγους δεν τα επέλεξα. Στο Η501 το πτητικό μέρος, η ευκολία στη χρήση με το FPV κλπ, η εμβέλεια είναι τα δυνατά σημεία, όντως το θέμα κάμερα είναι στα μείον, με προβλημάτιζε. Στην ουσία μιλάμε για ένα drone με 120€ περίπου, τόσο θα έκανε αν δεν είχε τη μόνιτορ Τ/Κ οπότε προσωπικά δεν περιμένω να είναι MAVIC...! Αυτά περίπου έγραψα και στην κριτική μου στο gearbest, η κάμερα δεν έχει την απόδοση για 1080p, εντάξει καθαρή είναι αλλά έχει θέματα με Jellio, τρέμουλο, κατεύθυνση και καμπυλότητα. Τελικά και η μεγάλη απόσταση είναι μάλλον ένα καπρίτσιο μας, πόσες φορές θα χρειαστεί να στείλουμε το σκάφος τόσο μακριά; Πάντως κάποια στιγμή θα του βάλω και τις δύο μπαταρίες, η μία από κάτω, θα δοκιμάσω, ίσως χρειαστεί να τις ενώσω με δίοδο χαμηλής αντίστασης (στα +) ώστε η μια να μην μπορεί να τραβήξει από την άλλη. Τέλος π. είναι ένα πολύ ωραίο παιχνίδι, προσπαθώ να το κατευθύνω μόνο με το δεξί για να μην έχει τα απότομα στριψίματα που δεν μου αρέσουν καθόλου Καλημέρα, Ηλία, ούτε και γω περίμενα να είναι επιπέδου mavic, αλλά θα μπορούσε να το έχει εφοδιάσει η Hubsan με μία πιό ποιοτική κάμερα, π.χ. με οπτικό σταθεροποιητή ή σταθεροποίηση μέσω λογισμικού χωρίς να ανεβάσει υπερβολικά το κόστος. Σε ότι αφορά μεγάλες αποστάσεις, όλα εξαρτώνται από τη χρήση για την οποία ο καθένας μας αγοράζει κάποιο drone. Σε ότι με αφορά, έχω ξεχωρίσει τις χρήσεις στα drone μου ως εξής: - Αναγνωριστικά - Explorers : Πρώτες αναγνωριστικές πτήσεις σε μέρη που δεν έχω ξαναπάει - χειριστεί. Βασικές απαιτήσεις: απόσταση, ταχύτητα, μπαταρία, ευελιξία, μικρό σχετικά μέγεθος / βάρος και χαμηλό κόστος (σε περίπτωση που έχουμε ατύχημα φτου φτου φτου). Εδώ κατατάσσω το 501. - Κινηματογραφικά - Cinematic : Πτήσεις μετα την αναγνωριστική ή σε μέρη που γνωρίζω, με στόχο την όσο το δυνατόν πιό σταθερή πτήση - βιντεοσκόπηση. Βασικές απαιτήσεις: Ποιότητα video (camera), σταθερότητα πτήσης (gimbal), αυτονομία μπαταρίας. Εδώ κατατάσσω το Hubsan H109S. - Γενικής - άμεσης χρήσης παντού : Πτήσεις μη προγραμματισμένες (π.χ. σε εκδρομή), πτήσεις κοντά σε κόσμο - κατοικημένες περιοχές - εκδηλώσεις αλλά και δύσβατες περιοχές. Βασικές απαιτήσεις: Μικρός όγκος και βάρος, φορητότητα, αποδεκτή κάμερα, μεγάλη σταθερότητα πτήσης και hover. Εδώ κατατάσσω το Spark.
Προφανώς έχω δουλέψει πολύ (χα χα χα) προκειμένου να βρώ "δικαιολογίες" για τα drones που έχω, αλλά τουλάχιστον έτσι αισθάνομαι καλύτερα και βρίσκω λόγους να τα "παιδεύω" όλα. Το mod που λες για τις δύο μπαταρίες δουλεύει μία χαρά Σ
|
|
|
Post by sotirist on Jun 1, 2018 20:41:52 GMT 2
Σωτήρη ευχαριστώ... Αναφέρω όσο πιο συχνά μπορώ ότι παρατηρώ και ρωτάω επίσης, μου αρέσει το Forum (όχι ως περιβάλλον που ποτέ δεν χώνεψα) υπάρχει προθυμία και ευγένεια από τα μέλη. Εσύ και ο Frontier ήσασταν οι καταλυτικοί παράγοντες που πήρα Η501, κοίταζα το BAYANGTOYS X21, το AOSENMA CG035 και το JJPRO X3 αλλά για πολύ συγκεκριμένους λόγους δεν τα επέλεξα. Στο Η501 το πτητικό μέρος, η ευκολία στη χρήση με το FPV κλπ, η εμβέλεια είναι τα δυνατά σημεία, όντως το θέμα κάμερα είναι στα μείον, με προβλημάτιζε. Στην ουσία μιλάμε για ένα drone με 120€ περίπου, τόσο θα έκανε αν δεν είχε τη μόνιτορ Τ/Κ οπότε προσωπικά δεν περιμένω να είναι MAVIC...! Αυτά περίπου έγραψα και στην κριτική μου στο gearbest, η κάμερα δεν έχει την απόδοση για 1080p, εντάξει καθαρή είναι αλλά έχει θέματα με Jellio, τρέμουλο, κατεύθυνση και καμπυλότητα. Τελικά και η μεγάλη απόσταση είναι μάλλον ένα καπρίτσιο μας, πόσες φορές θα χρειαστεί να στείλουμε το σκάφος τόσο μακριά; Πάντως κάποια στιγμή θα του βάλω και τις δύο μπαταρίες, η μία από κάτω, θα δοκιμάσω, ίσως χρειαστεί να τις ενώσω με δίοδο χαμηλής αντίστασης (στα +) ώστε η μια να μην μπορεί να τραβήξει από την άλλη. Τέλος π. είναι ένα πολύ ωραίο παιχνίδι, προσπαθώ να το κατευθύνω μόνο με το δεξί για να μην έχει τα απότομα στριψίματα που δεν μου αρέσουν καθόλου Καλημέρα, Ηλία, ούτε και γω περίμενα να είναι επιπέδου mavic, αλλά θα μπορούσε να το έχει εφοδιάσει η Hubsan με μία πιό ποιοτική κάμερα, π.χ. με οπτικό σταθεροποιητή ή σταθεροποίηση μέσω λογισμικού χωρίς να ανεβάσει υπερβολικά το κόστος. Σε ότι αφορά μεγάλες αποστάσεις, όλα εξαρτώνται από τη χρήση για την οποία ο καθένας μας αγοράζει κάποιο drone. Σε ότι με αφορά, έχω ξεχωρίσει τις χρήσεις στα drone μου ως εξής: - Αναγνωριστικά - Explorers : Πρώτες αναγνωριστικές πτήσεις σε μέρη που δεν έχω ξαναπάει - χειριστεί. Βασικές απαιτήσεις: απόσταση, ταχύτητα, μπαταρία, ευελιξία, μικρό σχετικά μέγεθος / βάρος και χαμηλό κόστος (σε περίπτωση που έχουμε ατύχημα φτου φτου φτου). Εδώ κατατάσσω το 501. - Κινηματογραφικά - Cinematic : Πτήσεις μετα την αναγνωριστική ή σε μέρη που γνωρίζω, με στόχο την όσο το δυνατόν πιό σταθερή πτήση - βιντεοσκόπηση. Βασικές απαιτήσεις: Ποιότητα video (camera), σταθερότητα πτήσης (gimbal), αυτονομία μπαταρίας. Εδώ κατατάσσω το Hubsan H109S. - Γενικής - άμεσης χρήσης παντού : Πτήσεις μη προγραμματισμένες (π.χ. σε εκδρομή), πτήσεις κοντά σε κόσμο - κατοικημένες περιοχές - εκδηλώσεις αλλά και δύσβατες περιοχές. Βασικές απαιτήσεις: Μικρός όγκος και βάρος, φορητότητα, αποδεκτή κάμερα, μεγάλη σταθερότητα πτήσης και hover. Εδώ κατατάσσω το Spark.
Προφανώς έχω δουλέψει πολύ (χα χα χα) προκειμένου να βρώ "δικαιολογίες" για τα drones που έχω, αλλά τουλάχιστον έτσι αισθάνομαι καλύτερα και βρίσκω λόγους να τα "παιδεύω" όλα. Το mod που λες για τις δύο μπαταρίες δουλεύει μία χαρά Σ Να συμπληρώσω στα παραπάνω (ετσι για να είμαι τουλάχιστον ειλικρινής) τις κατηγορίες Εκπαιδευτικά - Training, με βασικούς εκπροσώπους μικρά 107 P hubsan για πτήσεις εντός σπιτιού εννοείται χωρίς GPS Αταξινόμητα - Undifined με εκπρόσωπο ένα DIY βασισμένο στην πλατφόρμα arduino, με το οποίο παιδεύομαι αρκετό καιρό τωρα Μελλοντικά - to have, .....μυστικό 😉 Σ
|
|
|
Post by Hlias Virtual rise-SUN-set on Jun 1, 2018 22:46:45 GMT 2
To χόμπι το φτάνει ο καθένας ως εκεί που θέλει ή μπορεί, είναι προσωπικό θέμα, μια μένα (για την ώρα) το Η501 είναι μια χαρά... Δεν λέω ότι δεν μου αρέσει ο τρόπος που πετάει το Mavic ή το Phantom ακόμη και το Mi Drone όμως μπαίνουν και όρια.
|
|
|
Post by Hlias Virtual rise-SUN-set on Jun 2, 2018 23:48:59 GMT 2
Πτήση πάνω από 1000 μ. ...!! Πτήση σήμερα το απόγευμα, από τις παρυφές της πόλης στο αγρόκτημα, εκεί είχα περάσει την προηγούμενη φορά τα 500 μ. Ενώ πήγαινε σε ύψος περίπου 30μ. κάπου στα 800μ άρχισε να χάνεται το FPV και σε λίγο και το 2,4 οπότε μου γύρισε στα 770 μ. περίπου και σταμάτησε. Έδωσα λίγο ύψος και συνέχισε, αυτή τη φορά έφτασε ακριβώς εκεί που ήθελα, είχε φτάσει τα 1000 μέτρα, συνέχισε λίγο στα 1010μ. εκεί έχασε τα σήματα και γύρισε. Αν του έδινα λίγο ύψος ίσως πήγαινε κι άλλο αλλά μου αρκούσε αυτό για σήμερα...!!! Πρόσεξα (κατά τύχη; ίσως) ότι την ώρα που έχανα το FPV έχανα και την Τ/Κ λες και είχαν ακριβώς την ίδια εμβέλεια. Και κάτι άλλο, όταν γύριζε το σκάφος προς εμένα έπιανε και πάλι 2,4 δηλ. από τα 1010μ στα 1004μ. οπότε σταματούσε το RTH, σαν να εκπέμπει καλύτερα προς την Τ/Κ όταν την κοιτά. Γύρισε με RTH, έμεινε και μπαταρία για μερικές μικρές βόλτες. Υπέροχα...!! Attachments:
|
|
|
Post by Hlias Virtual rise-SUN-set on Jun 3, 2018 0:16:34 GMT 2
Η πορεία πάνω από οικείο δρόμο
|
|